Miért Fogyasztszunk Gyógyteát?

Azok, akik élvezik a hagyományos kávék és teák fogyasztásából származó koffeintartalmú kúrát, hajlamosak lehetnek figyelmen kívül hagyni a gyógynövény-főzetek fogyasztása előnyeit. Az Agricultural Research magazin e havi számában elmondottak szerint az az elképzelés, hogy a gyógyteák különféle egészségügyi előnyökkel járhatnak, már nem csupán néphagyomány.

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által finanszírozott tudósok Bostonban, Massachusetts államban megvizsgálták az Amerikában három legnépszerűbb gyógynövény elfogyasztásának tudományosan megalapozott bizonyítékait. Diane McKay és Jeffrey Blumberg a bostoni Tufts Egyetem Jean Mayer USDA Humán Táplálkozási Kutatóközpontjában dolgoznak. Mindketten a központ Antioxidáns Kutatólaboratóriumában dolgoznak, amelyet Blumberg irányít.

A Mezőgazdasági Kutatási Szolgálat (ARS) – az USDA legfőbb intramurális tudományos kutatási ügynöksége – megállapodáson keresztül támogatja a HNRCA-t. A munkát a Colo-beli Boulder-i székhelyű Celestial Seasonings is finanszírozta, amely a The Hain Celestial Group, Inc. márkája.

A kamilla teát régóta olyan főzetnek tartják, amely megnyugtat. De amikor Blumberg és McKay áttekintette a kamilla bioaktivitásával foglalkozó tudományos irodalmat, nem találtak olyan humán klinikai vizsgálatokat, amelyek ezt a nyugtató hatást vizsgálták volna. Mindazonáltal közzétettek egy áttekintő cikket a szedáción messze túlmutató eredményekről, és leírják, hogy a kamillatea mérsékelt antimikrobiális és jelentős thrombocyta-csomócsökkentő hatással rendelkezik.

A kutatók a borsmenta tea bioaktivitásának bizonyítékait is leírják. A kémcsövekben a borsmenta jelentős antimikrobiális és vírusellenes hatást, erős antioxidáns és daganatellenes hatást, valamint némi antiallergén hatást mutat. Egy humán klinikai vizsgálat alapján a csapat arról is beszámolt, hogy a hibiszkusz tea fogyasztása csökkentette a vérnyomást pre-hipertóniás és enyhén magas vérnyomású felnőttek csoportjában.

McKay és Blumberg arra a következtetésre jutott, hogy a gyógyteákról általában rendelkezésre álló kutatások elég meggyőzőek ahhoz, hogy további klinikai vizsgálatokat javasoljanak.

 

A történet forrása:

Az USDA/Agricultural Research Service által biztosított anyagok . Az eredetit Rosalie Marion Bliss írta. 
https://www.sciencedaily.com/releases/2011/03/110301122055.htm